De (Water)poort naar Rome

Poetsen

Poetsen en onderhoud

Tips en Service

De eerste poetsklus na een winter of de verzegeling van de scheepshuid voor de winter. De boot poetsen is voor velen een minder aantrekkelijke klus. Moeilijk bereikbare plaatsen, zwaar werk en vaak niet het juiste produkt voorhanden. Toch wordt met deze goede voorbereiding een zware klus een stuk lichter. In principe behandelen wij alleen maar de oppervlakte van uw schip, echter vergeet niet bij elke poetsbeurt ook uw raamwissers, rubbers, lijnen en stootwillen goed te controleren. Tip: gebruik milieuvriendelijke materialen. 

Het absolute voordeel van een goed onderhouden schip is dat groot onderhoud kan worden uitgesteld en uw schip is ineens een hoop meer waard geworden. Groot onderhoud is prijzig en vaak alleen door een vakman uit te voeren. 

Hoe het poetsen weer leuk en succesvol kan worden leest u hier verder. We starten allereerst met observatie. 

In welke staat is uw schip? 

  1. Nieuw of goede staat;      Ontvetten, Verzegelen, Periodiek wassen met een milde bootshampoo
  2. Sterk verweerd;                 Ontvetten, Grof polijsten, Verzegelen, Periodiek wassen         
  3. Licht verweerd;                  Ontvetten, Mild polijsten, Verzegelen, Periodiek wassen
     

Ontvetten: Begin met het verwijderen van vuil en vet, gebruik een goede water gedragen ontvetter, hier verwijderd u ook oude waslagen mee en geeft u een goede basis voor de aanhechting van de beschermende laag.

Grof polijsten: Als de boot verweerd is, dus mat uitgeslagen en dof door ouderdom, UV of achterstallig onderhoud gaat u de boot grof polijsten, hiermee “schuurt” u eigenlijk het lelijke laagje eraf, waardoor er weer een “verse” hoogglans tevoorschijn komt. Dit kan machinaal en handmatig, raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het polijstmiddel. Enige ervaring met een (zware) poetsmachine is wel prettig. Begin rustig met een laag toerental en laat de machine het werk doen.

Mild polijsten: Wanneer u schip licht verweerd is kunt u deze licht polijsten. Hierdoor worden de kleine beschadigingen verwijderd en krijgt de boot z’n glans weer terug. Ook voor deze stap kunt u gebruik maken van speciale polijstschijven of een schapenvacht met fijn polijstmiddel. Let bij het gebruik van polijstschijven op dat u de instructies van het middel goed volgt. Begin met een langzaam toerental. Laat de machine het werk doen en oefen slechts lichte druk uit op de machine.

Verwijder na het polijsten het residu van het polijstmiddel alvorens u gaat verzegelen.

Verzegelen: Met een goede beschermlaag geeft u vuil minder kans om aan te hechten en een goede bescherming tegen UV, daarnaast vaart een mooie glimmende boot toch stiekem veel beter!    

Dit kunt u handmatig of machinaal doen, gebruik niet teveel product, dit is zonde van het product en het kost extra tijd en moeite om het overtollige poetsmiddel weg te poetsen. Niet in de direct zonlicht en werk systematisch in overzichtelijk stappen.

Periodiek wassen: Ondanks vele claims van fabrikanten bestaan er nog geen wondermiddelen. Hierdoor kunnen vuil en vogelpoep onverhoopt toch op uw boot terecht komen. De aangebrachte beschermlaag maakt het een stuk eenvoudiger deze te vervuiling te verwijderen, gebruik hiervoor een milde bootshampoo en was uw schip als het nodig is.

Ervaring: Wij hebben jaren ervaring met het schoonmaken, poetsen en adviseren. Wilt u meer informatie over het schoonmaken of poetsen van uw boot? Of heeft u zelf géén tijd om uw boot te poetsen of te wassen? Geen probleem, wij brengen u graag een offerte uit. Wij werken met professionele materialen en milieuvriendelijke produkten. Vul geheel vrijblijvend het formulier in of bel 06-38545832 / 0165-316177

Ik ben op de hoogte van de inhoud van de Privacy Policy en geef hierbij toestemming voor het gebruik van mijn persoonsgegevens om contact met mij op te nemen over mijn vraag of opmerking.