De (Water)poort naar Rome

Vaarklaar maken schip

Lente vaarklaar

Het nieuwe vaarseizoen staat voor de deur! Tijd om de boot uit de stalling te halen of de beschermhoezen te verwijderen. We gaan starten met de voorbereidingen op het voorjaar. Want als de lente komt, wilt u maar één ding: het water op. Maar waar moet u op letten in de voorbereiding op het nieuwe vaarseizoen?

 Dit zijn onze 10 tips om uw boot en uzelf vaarklaar te maken

1. Onderhoud van de motor

Na een heel seizoen in de stalling of op de vaste ligplek is het goed om de motor van uw boot na te kijken. Veel mensen geven hun motor een grote beurt voor de boot de winterstalling in gaat. Slim, want dit bespaart u in het voorjaar een hoop werk. In dit geval volstaat een kleine checkup. Ververs in ieder geval de motorolie en plaats nieuwe filters. Controleer daarnaast de V-snaren en breng ze op spanning. Het is handig om een reservesetje V-snaren aan boord te hebben. Laat een expert de impeller nakijken, zodat de koelwatertoevoer naar de motor in orde is. Natuurlijk controleert u ook de koelvloeistof, het oliepeil en de accu.

2. Controleer de schroefas

De schroefas is kwetsbaar voor aangroei, zeker wanneer uw boot de hele winter op een vaste ligplaats heeft gelegen. Hoewel de aangroei in zoet water minder sterk is dan in zout water, blijft het verstandig de schroefas te controleren voor u gaat varen. Bekijk of er mogelijk te veel speling op de schroefas zit en of de watergesmeerde lagers in de uithouder nog voldoen. Staat de boot op het droge? Dan geeft dit u de kans om alle uitneembare sensors te controleren en van nieuw siliconenvet te voorzien.

3. Antifouling voor het onderwaterschip

Algen, mossels en schelpjes hechten zich tijdens het varen vast op uw onderwaterschip. Met een goede antifouling beschermt u het onderwaterschip tegen aangroei. Dit zorgt ervoor dat u gedurende het seizoen uw vaarsnelheid behoudt. Aangroei zorgt daarnaast ook voor een hoger brandstofverbruik. Naast de bescherming tegen aangroei zorgt een antifoulinglaag voor een langere levensduur van uw boot. Dit is goed voor uw vaarplezier en de waarde van uw boot. Check ieder seizoen of uw boot een nieuwe antifoulinglaag nodig heeft.

4. Vervang de anodes

De anodes op uw boot voorkomen dat de metalen onderdelen aan de boot beschadigen door galvanische corrosie. Dit ontstaat door de elektrische lading in de waterstroom. De anodes heten niet voor het niets het offerblok: het minst edele metaal, waar uw anodes van zijn gemaakt, worden aangevreten om te voorkomen dat de rest van uw boot beschadigd raakt. U vervangt uw anodes zodra er meer dan de helft is weggevreten. Tot die tijd volstaat het goed schoonborstelen van de anodes als voorbereiding op het nieuwe vaarseizoen.

5. Controleer gas en elektriciteit aan boord

Het controleren van gas en elektriciteit aan boord is van levensbelang. Besteed hier tijdens de voorbereiding op het nieuwe vaarseizoen dan ook voldoende aandacht aan. Check alle elektrische aansluitingen en de verlichting. Vervang iedere twee jaar de gasslang, ook als er niets aan mankeert. Roestige stekkers vervangt u direct, want dit levert brandgevaar op.

6. Zorg voor schone en sterke meerlijnen en vallen

Voor u gaat varen, checkt u eerst alle lijnen en vallen. U wilt na een vaartochtje tenslotte ook weer kunnen aanmeren. Is alles nog heel of zijn er meerlijnen en vallen beschadigd? Zorg dat alle lijnen die u nodig hebt ook aanwezig zijn. Zijn de lijnen vorig seizoen vies geworden? Reinig ze dan met een sopje of stop ze op een lage temperatuur in de wasmachine.

7. Poetsen en verven van de boot

Als alle technische zaken zijn gedaan, komt het aan op spierkracht. Het dek schrobben, de romp in de was zetten en de boot van binnen lekker opfrissen. Moet de boot geverfd worden? Let dan goed op de buitentemperatuur. Verven doet u het beste als het buiten tussen de 15 en 25 graden is. De luchtvochtigheid mag niet hoger dan 85% zijn. Veel booteigenaren vinden het een mooi gezicht om de waterlijn even bij te werken. Dit hoeft niet, maar staat wel erg netjes. Heeft u hulp nodig met poetsen? Bekijk dan ook onze Poets- en Onderhoudtips op onze website.

8. Check alle veiligheidsmiddelen en documenten aan boord

Bekijk voor het vaarseizoen begint of alle reddingsvesten nog op hun vaste plek liggen en of ze nog in goede staat zijn. Blaas indien mogelijk de reddingsvesten ook even op om ze te controleren op lekkage. Doe dit met een fietspompje en niet met uw mond, de vocht uit uw adem komt dan in het reddingsvest terecht. Heeft u een automatisch opblaasbaar reddingsvest? Vervang dan na ieder gebruik de zouttablet en het gaspatroon. Controleer fakkels en lichtkogels op houdbaarheid. Zorg ook voor een brandblusser aan boord. Zijn de waterkaarten nog op orde en heeft u de meest actuele ‘wateralmanak’ in handen?

9. Regel uw vergunningen op tijd

Gaat u met de boot op vakantie in een andere regio? Vraag dan tijdig de juiste vergunningen aan. Vindt u het leuk om vanaf de boot te vissen? Zorg dan voor een geldige visakte.

10. Controleer uw bootverzekering

Past uw huidige bootverzekering nog bij uw situatie en wensen? Dat is handig om na te kijken voor het seizoen begint, zodat u tijdens het varen niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Ook als uw situatie niet veranderd is, is het goed om uw polisvoorwaarden voor het vaarseizoen begint nog even na te lopen. Leg een kopie van uw polis op het havenkantoor. 

Wij wensen u een behouden vaart!